Belangrijkste verzekeringen voor studenten

Handige verzekeringen voor student: bekijk het overzicht

Naar je verzekeringen kijk je niet dagelijks om. En dat is logisch. Toch is het wel belangrijk om je als student voor bepaalde situaties te verzekeren. Soms is dat zelfs verplicht, bijvoorbeeld als het om je zorgverzekering en autoverzekering gaat. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen.

Autoverzekering

Heb je een eigen auto? Dan ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Als je een beginnend bestuurder bent dan is dat nog wel eens lastig. Verzekeraars zien beginnende bestuurders namelijk als risicovolle automobilisten omdat zij nog onervaren zijn in het verkeer. Het gevolg: je betaalt vaak een hogere premie. Ook heb je nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor je weinig premiekorting krijgt.

Een paar tips om je autoverzekering betaalbaar te houden:

·       Koop een eenvoudige auto. Voor dure, luxe auto’s betaal je sowieso meer premie.

·       Hou je rijstijl in de gaten en voorkom schade. Want dat leidt ook dat een hogere premie.

·       Vergelijk autoverzekeringen met elkaar en bekijk wat voor jou de best passende verzekering is.

Zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden een speciale studentenzorgverzekering aan. Dat zijn verzekeringen die vergoedingen bieden voor zorg waar studenten veel gebruik van maken. Bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut, medische hulp in het buitenland en brillen of lenzen. Soms worden deze zorgverzekeringen met korting aangeboden. Mogelijk is zo’n studentenzorgverzekering iets voor jou.

Ben je gezond en heb je weinig zorg nodig? Dan kun je veel geld besparen op je zorgverzekering. Bijvoorbeeld door je eigen risico te verhogen en je niet voor allerlei zorg te verzekeren waar je toch geen gebruik van maakt. Vergeet ook niet bij de Belastingdienst te checken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Inboedelverzekering

Woon je op kamers? Dan wil je je spullen natuurlijk goed verzekeren. De meeste spullen in je kamer, behoren tot je inboedel. Denk aan je tv, computer, bed, kleding en studieboeken. Maar ook de spullen in een eventuele tuin. Als je een kamer huurt, moet je deze spullen zelf verzekeren. Dat kan met een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg aan te raden. Want schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, kan aardig in de papieren lopen. Voor het afsluiten van een inboedelverzekering eisen veel verzekeraars dat je kamer op slot kan.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering kun je op juridische hulp rekenen bij bepaalde conflicten. Bijvoorbeeld als je het niet eens bent met de verhuurder over het onderhoud van je woning. Maar je kunt je rechtsbijstandverzekering ook gebruiken als je onterecht je (bij)baan kwijtraakt. Afhankelijk van de situatie waarin je ontslagen wordt, kun je met behulp van een rechtsbijstandverzekering er voor jezelf het maximale uithalen.

Reisverzekering

Ga je op vakantie? Dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn voor het geval er iets misgaat. Je kunt te maken krijgen met verlies of diefstal van je spullen, of je raakt betrokken bij een ongeval. Een goede reisverzekering is dan van groot belang.

Je reisverzekering kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Naast je bagage, kun je ook zaken als medische hulp, pechhulp en gevaarlijke sporten meeverzekeren. Veel reisverzekeraars bieden ook een (ruime) vergoeding voor specifieke bagage zoals je smartphone, iPad, fototoestel of zonnebril.

Ga je per jaar minder dan 21 dagen op vakantie? Dan is in de meeste gevallen een kortlopende reisverzekering het voordeligst. Maar in sommige gevallen is een doorlopende reisverzekering goedkoper. Bij het vergelijken van reisverzekeringen is het daarom verstandig om ook de doorlopende reisverzekeringen mee te nemen.

Energie

De energietarieven veranderen regelmatig. En daarom is je huidige energiecontract misschien niet meer de goedkoopste. Het is verstandig om regelmatig energie te vergelijken en te bekijken of het loont om naar een andere energieleverancier over te stappen. Houd er wel rekening mee dat je bij een vast contract vaak een opzegboete betaalt als je overstapt terwijl je contract nog loopt. Dat weegt niet altijd op tegen het voordeel van de lagere energietarieven.

Maar er zijn ook andere manieren om je energiekosten te verlagen. Vergeet niet om ’s nachts de verwarming uit te zetten en haal apparaten die je niet of nauwelijks gebruikt, uit het stopcontact. En een paar minuten korter douchen levert ook al een aardige besparing op.