Fietsenmaker op de campus

Fractie SAM en Fractie Front hebben in de Universiteitsraad van 7 oktober 2016 een initiatiefvoorstel ingediend om een fietsenmaker op de campus te realiseren. Dit initiatief is opgebouwd uit een gezamenlijke probleemschets, waarna beide fracties in een bijlage hun visie presenteren. In de visie van SAM wordt de fietsenmaker gerealiseerd in samenwerking met Enactus, en hun project Save a Bike.

Enactus is een internationale non-profitorganisatie die studenten, het hoger onderwijs en leiders uit het bedrijfsleven bij elkaar brengt, en heeft een vestiging in Tilburg. Het grootste project van Enactus Tilburg, Save a Bike, is inmiddels 6 jaar geleden opgericht door Tilburgse studenten. Save a Bike levert goedkope en goed functionerende gerecyclede fietsen aan studenten voor zowel verkoop als verhuur. Hierbij wordt het maatschappelijk belang sterk voor ogen gehouden. De fietsen worden namelijk gerepareerd door re-integratiemedewerkers, mensen die na arbeidsongeschiktheid terug proberen te komen op de arbeidsmarkt. Hiermee helpt elke fiets het gat tussen de arbeidsmarkt en de medewerker verder te dichten. 
Een fietsenmaker in samenwerking met Enactus realiseren sluit aan bij de ambities van SAM en Tilburg University op het gebied van CSR en maatschappelijke betrokkenheid.

De gezamenlijke probleemschets van Fractie SAM en Fractie Front is hier te vinden.
De visie van SAM op de fietsenmaker is hier te vinden.
De business case van Enactus en Save a Bike is hier te vinden.