De vijf meest gestelde vragen over zorgverzekeringen in januari

Ben je overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? Dan heb je misschien nog wat vragen. Bij Independer komt een aantal vragen ieder jaar in januari terug. De belangrijkste vragen en antwoorden staan hieronder.

1. Kan ik nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen?

Heb je voor 1 januari je oude zorgverzekering  opgezegd? Dan kun je nog t/m 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2018. Belangrijk om niet te vergeten, want anders ben je onverzekerd. Dat is wettelijk strafbaar en kan een paar forse boetes opleveren.

 

2. Kan ik mijn zorgverzekering nog wijzigen?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je in januari nog wijzigingen doorgeven. Zo kun je je eigen risico nog verhogen of een aanvullende verzekering toevoegen of juist schrappen. Een overzicht van de verzekeraars waar dat kan vind je hier.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen als dit nog binnen de 14 dagen bedenktijd valt. Als je bijvoorbeeld op 27 december bent overgestapt en op 30 december je nieuwe zorgpolis hebt gekregen, dan heb je nog t/m 13 januari om van de bedenktijd gebruik te maken en een andere verzekeraar te zoeken.

 

3. De oude verzekeraar heeft nog premie afgeschreven; hoe krijg ik dat terug?

Als je net een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd, heeft zowel de oude als de nieuwe zorgverzekeraar misschien premie afgeschreven voor de maand januari. Vervelend, maar niets ernstigs. Je oude verzekeraar heeft de opdracht voor de incasso al een paar weken geleden naar de bank gestuurd. Als je opzegging binnenkomt nadat de incasso de deur uit is, kunnen ze dat niet meer terugdraaien. Nadat de opzegging verwerkt is, krijg je de premie automatisch teruggestort. 

 

Kun je het bedrag echt niet missen? Dan kun je de automatische incasso voor de premie van je oude zorgverzekering terugdraaien (storneren). Dat kan gemakkelijk via internetbankieren.

 

4. Wanneer krijg ik mijn zorgpolis en zorgpas?

Veel mensen regelen hun overstap pas aan het eind van het jaar. Dat zorgt voor grote drukte bij zorgverzekeraars. Daarom kan het iets langer duren voordat je je zorgpolis en zorgpas ontvangt.

 

5. Kan ik vanaf 1 januari gewoon naar de dokter?

Ook als je nog geen nieuwe zorgverzekering voor 2018 hebt afgesloten, kun je gewoon naar de huisarts of een andere specialist. Wanneer je pas in januari overstapt, gaat de nieuwe verzekering altijd per 1 januari in (terugwerkende kracht). Wel kan het zo zijn dat je de rekening zelf moet voorschieten. Die kun je later dan declareren bij je nieuwe verzekeraar. 

Checklist: in 6 stappen je zorgverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goede zorgverzekering voor 2018? Dan wil je alle informatie krijgen om de  juiste keuze te maken. Een vergelijkingssite als Independer kan daarbij helpen. Bij Independer vind je een compleet overzicht van zorgverzekeraars en kun je je zorgverzekering vergelijken op basis van onder meer prijs, kwaliteit, ervaringen van andere klanten en de contractering van zorgaanbieders. Independer licht toe hoe je in zes stappen zorgverzekeringen vergelijkt én afsluit.

 

Stap 1: vul je gegevens in

Bij de eerste stap vul je een aantal persoonlijke gegevens in: je geboortedatum, je geslacht, je postcode en of er gezinsleden zijn. Daarmee kan Independer de juiste zorgverzekeringen vergelijken en tonen.

 

Stap 2: hulp nodig met de dekking of juist niet?

In de tweede stap kun je extra hulp krijgen bij het bepalen van de juiste dekking. Je doorloopt dan vijf eenvoudige vragen die je advies geven voor de belangrijkste vergoedingen van je aanvullende zorgverzekering. In de laatste stap kun je nog eventuele specifieke wensen aangeven.

 

Weet je al precies welke zorg je wilt verzekeren? Kies hier dan voor 'Stel zelf samen'. Dan kun je aangeven of je een hoger eigen risico wilt, welke vergoeding je aanvullende zorgverzekering moet bieden, of je nog specifieke zorgwensen hebt en welke tandartsverzekering je wilt. Verder kun je altijd aangeven naar welke zorgaanbieders je nu al gaat. Dan tonen wij in de vergelijking of de behandelingen ook in 2018 bij je zorgaanbieder vergoed worden.

 

Stap 3: zorgverzekeringen vergelijken

Na het invullen van stap 1 en 2, maakt Independer een vergelijking van alle zorgverzekeringen. De best passende zorgverzekering staat altijd bovenaan, ook als je die niet bij Independer kunt afsluiten. Daaronder zie je drie goede alternatieven. Ook zie je meteen de belangrijkste informatie: waardering van de polisvoorwaarden, ervaringen van andere klanten, of je vrije zorgkeuze hebt, de kwaliteit van de ziekenhuiszorg, of je direct geaccepteerd wordt en wat de maandpremie is.

 

Wil je een overzicht van alle zorgverzekeringen? Dan kan dit ook. Klik dan op 'Toon alle verzekeringen'.

 

Stap 4: kies de best passende zorgverzekering

Wil je meer informatie? Kijk dan onder details. Daar vind je nog meer inhoudelijke informatie over de premie, de voorwaarden, de vergoedingen van de zorgverzekering, welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd en de zorgverzekeraar zelf. Ook staat hier precies wat Independer voor je regelt als je deze zorgverzekeraar kiest.

 

Weet je al welke zorgverzekering je wilt? Kies dan voor 'Verder'. Hier kun je de zorgverzekering verder gaan afsluiten.

 

Stap 5: zorgverzekering afsluiten

Ga je je zorgverzekering afsluiten? Dan moet je nog een aantal gegevens invullen. Met die gegevens kan de zorgverzekeraar alles in orde maken.

 

Stap 6: je bent verzekerd!

Als je al je gegevens hebt ingevuld en akkoord ben gegaan met de voorwaarden, ben je meestal direct verzekerd voor je zorgverzekering. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig, zoals een verblijfsvergunning of medische verklaring.

Wanneer alles in orde is, ontvang je een bevestiging per e-mail. Binnen een paar weken ontvang je ook je zorgpas.

De beste zorgverzekering voor 2018: vijf tips voor studenten

Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat je bijna weer kunt overstappen van zorgverzekeraar. Niet het leukste klusje, maar wel eentje die de moeite waard is. Want door over te stappen kun je soms wel een paar honderd euro per jaar besparen. Veel geld toch? Vijf tips van Independer.

Tip 1: bedenk wat voor zorg je verwacht

Om te bepalen wat voor zorgverzekering je in 2018 nodig hebt, is het belangrijk om in kaart te brengen wat voor zorg je verwacht. Kom je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut? Heb je veel medicijnen nodig? Of ga je een wereldreis maken? Dit is van invloed op de keuze voor je zorgverzekering.

 

Tip 2: kijk kritisch of een aanvullende verzekering nodig is

Wanneer je een goed beeld hebt van je zorgwensen, kun je bepalen of je naast de verplichte basisverzekering ook een aanvullende verzekering nodig hebt. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, ziekenhuisopnames en medicijnen.

Voor een vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut, alternatief genezer of huidtherapeut heb je een aanvullende verzekering nodig. Maak een goede afweging of de vergoeding opweegt tegen de extra premie.

 

Tip 3: bedenk of een hoger eigen risico slim is

Je kunt flink besparen op je zorgverzekering door je eigen risico te verhogen. Het eigen risico is het gedeelte aan zorgkosten uit de basisverzekering dat je zelf betaalt. Op dit moment is dat 385 euro, in 2018 gaat dit mogelijk naar 400 euro.

Goed om te weten: kosten bij de huisarts of huisartsenpost vallen nooit onder het eigen risico.

 

Maar wanneer je hartstikke gezond bent en niet of nauwelijks zorg nodig hebt, kun je overwegen het eigen risico te verhogen. Dat kan in stapjes van 100 euro tot maximaal 500 euro. Je maximale vrijwillig eigen risico komt dan uit op 900 euro. Hier staat wel een premiekorting tegenover van tussen de 250 en 300 euro per jaar. Houd er wel rekening mee dat je in een keer een bedrag van 900 euro moet kunnen betalen als je onverwachts in het ziekenhuis belandt.

 

Wat er wel en niet onder het eigen risico valt, kun je hier vinden.

 

Tip 4: vraag zorgtoeslag aan

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de zorgpremie. Deze toeslag moet je wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Of je recht hebt op zorgtoeslag kun je checken op de website van de Belastingdienst.  

 

Tip 5: betaal je premie in een keer voor het hele jaar

De premie voor je zorgverzekering betaal je normaal gesproken per maand, maar kun je ook in een keer voor het hele jaar betalen. Een fors bedrag, maar als je dat kunt betalen krijg je een paar procent korting van je zorgverzekeraar. Toch weer leuk meegenomen! De jaarpremie wordt meestal begin januari afgeschreven.

Verkiezingen

Verkiezingen

Wij willen graag iedereen bedanken voor alle stemmen en steun tijdens deze verkiezingen! Het was een pittige strijd en Fractie SAM zal zich aankomend collegejaar weer met volle energie inzetten voor de belangen van de Tilburgse student. Trots zijn we in ieder geval op al onze kandidaten, lijstduwers, commissieleden en iedereen die ons heeft geholpen tijdens deze verkiezingen!
We hebben deze verkiezingen een signaal af willen geven. Volgend jaar gaan we door, voor meer inhoud!

Read More