De beste zorgverzekering voor 2018: vijf tips voor studenten

Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat je bijna weer kunt overstappen van zorgverzekeraar. Niet het leukste klusje, maar wel eentje die de moeite waard is. Want door over te stappen kun je soms wel een paar honderd euro per jaar besparen. Veel geld toch? Vijf tips van Independer.

Tip 1: bedenk wat voor zorg je verwacht

Om te bepalen wat voor zorgverzekering je in 2018 nodig hebt, is het belangrijk om in kaart te brengen wat voor zorg je verwacht. Kom je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut? Heb je veel medicijnen nodig? Of ga je een wereldreis maken? Dit is van invloed op de keuze voor je zorgverzekering.

 

Tip 2: kijk kritisch of een aanvullende verzekering nodig is

Wanneer je een goed beeld hebt van je zorgwensen, kun je bepalen of je naast de verplichte basisverzekering ook een aanvullende verzekering nodig hebt. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, ziekenhuisopnames en medicijnen.

Voor een vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut, alternatief genezer of huidtherapeut heb je een aanvullende verzekering nodig. Maak een goede afweging of de vergoeding opweegt tegen de extra premie.

 

Tip 3: bedenk of een hoger eigen risico slim is

Je kunt flink besparen op je zorgverzekering door je eigen risico te verhogen. Het eigen risico is het gedeelte aan zorgkosten uit de basisverzekering dat je zelf betaalt. Op dit moment is dat 385 euro, in 2018 gaat dit mogelijk naar 400 euro.

Goed om te weten: kosten bij de huisarts of huisartsenpost vallen nooit onder het eigen risico.

 

Maar wanneer je hartstikke gezond bent en niet of nauwelijks zorg nodig hebt, kun je overwegen het eigen risico te verhogen. Dat kan in stapjes van 100 euro tot maximaal 500 euro. Je maximale vrijwillig eigen risico komt dan uit op 900 euro. Hier staat wel een premiekorting tegenover van tussen de 250 en 300 euro per jaar. Houd er wel rekening mee dat je in een keer een bedrag van 900 euro moet kunnen betalen als je onverwachts in het ziekenhuis belandt.

 

Wat er wel en niet onder het eigen risico valt, kun je hier vinden.

 

Tip 4: vraag zorgtoeslag aan

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de zorgpremie. Deze toeslag moet je wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Of je recht hebt op zorgtoeslag kun je checken op de website van de Belastingdienst.  

 

Tip 5: betaal je premie in een keer voor het hele jaar

De premie voor je zorgverzekering betaal je normaal gesproken per maand, maar kun je ook in een keer voor het hele jaar betalen. Een fors bedrag, maar als je dat kunt betalen krijg je een paar procent korting van je zorgverzekeraar. Toch weer leuk meegenomen! De jaarpremie wordt meestal begin januari afgeschreven.