Op kamers? Vergeet je energiecontract niet

Wanneer je uit huis gaat om te studeren komen er veel nieuwe dingen op je af. Leuke dingen, maar ook wat minder interessante zaken zoals het kiezen van een energieleverancier. In sommige gevallen zal dit nodig zijn, maar niet altijd. Independer geeft je hier graag wat meer informatie over.

Huren exclusief energie: eigen energiecontract nodig

Als je gaat huren hoef je niet altijd een energiecontract aan te vragen. Je kunt bij de verhuurder navragen of je inclusief of exclusief energie huurt. Huur je exclusief energie, dan moet je zelf voor stroom en gas zorgen. Als student heb je maar een beperkt budget en kan het daarom fijn zijn om een voordelige energieleverancier te vinden. Dit kun je doen door energie te vergelijken, bijvoorbeeld via de energievergelijker van Independer.

Het is vaak lastig om je verbruik in te schatten in je nieuwe kamer of woning. Je kunt daarom bij Independer een schatting maken aan de hand van je woonsituatie.

De experts van Independer helpen je graag met het maken van een schatting en een vergelijking. Je kunt advies krijgen via Whatsapp (06 – 10 93 07 59), bellen (035 – 626 55 44) of mailen (energie@independer.nl).

Huren inclusief energie: vraag na of je nog goed zit

Huur je een kamer of woning inclusief energie dan hoef je niet zelf je energiecontract te regelen. De huurbaas heeft voor je adres een energiecontract afgesloten. Vaak is er dan een bedrag meegenomen in je huur voor de energiekosten.

Maar ook als je inclusief energie huurt, kun je bij Independer een schatting geven van je energiekosten. Een studentenhuis met vijf personen kan soms wel € 400,- per jaar besparen door een overstap naar een andere energieleverancier.

Informeer eens bij je huisbaas wat voor energiecontract hij momenteel heeft. Zeker als hij aangeeft dat hij al jaren bij dezelfde leverancier zit, kun je veel besparen door over te stappen. Dit kan voor zowel jou als je huisbaas aardig wat opleveren.

Hoogte van je termijnbedrag bepalen

Je termijnbedrag wordt door de leverancier ingeschat op basis van het historische verbruik in de woning. Dit bedrag is dus voornamelijk gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner(s). Het kan zijn dat de vorige bewoner een koukleum was, of een gamer die ook in het weekend thuis was.

Als je zelf alleen ’s avonds thuis bent en in het weekend vaak naar je ouders gaat, dan is je termijnbedrag misschien te hoog. Het kan dan verstandig zijn om je termijnbedrag aan te passen. Dit kun je vaak online doen of telefonisch bij je energieleverancier. Dit scheelt soms wel een avondje stappen per maand. Om in te schatten of je termijnbedrag goed is, is het handig om de eerste 3 maanden regelmatig de meterstanden online in te voeren bij je leverancier. Zij geven dan aan of je termijnbedrag voldoende, te laag of te hoog is.

Aan de andere kant moet je ook voorkomen dat je termijnbedrag te laag wordt. Je kunt beter maandelijks iets te veel betalen, zodat je aan het einde van je contract niet ineens een flink bedrag moet bijbetalen. Het geld dat je te veel hebt betaald, krijg je terug bij de jaarafrekening.

Tips om te besparen op energiekosten

Er zijn genoeg mogelijkheden om te besparen op je energiekosten. Zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager en doe een dikke trui aan. En laat geen lampen branden in ruimtes waar je niet bent.

Op de website van Independer vind je nog meer bespaartips waar je vandaag al mee kunt beginnen.