Op zomervakantie? Vergeet je reisverzekering niet

Ga je binnenkort lekker op zomervakantie? Denk dan ook aan een reisverzekering. Een reisverzekering vergoedt de kosten van bijvoorbeeld gestolen of beschadigde bagage, automobilistenhulp of medische zorg. Welke dekkingen belangrijk zijn, hangt af van het soort vakantie.

1.      Bepaal de dekking die je nodig hebt

Welke dekking(en) voor jou belangrijk zijn, hangt af van je vakantie. Standaard dekken reisverzekeringen de kosten als gevolg van diefstal, vermissing of beschadiging van bagage. Daarnaast kun je je ook nog verzekeren voor onder meer:

  • Geneeskundige kosten
  • Onderwatersport
  • Gevaarlijke sporten als parachutespringen, bergbeklimmen en raften
  • Automobilistenhulp
  • Repatriëring (onverwachte terugkeer naar huis vanwege een ongeval of ziekte)

 

2.      Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Je kunt kiezen uit een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering sluit je alleen af voor de eerstvolgende vakantie, en vervalt daarna weer. Met een doorlopende reisverzekering blijf je, zoals de naam al aangeeft, doorlopend verzekerd. Ook als je bijvoorbeeld een weekendje in Nederland overnacht. Als je meerdere keren per jaar en/of langer dan drie weken op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Voor een paar euro per maand ben je dan het hele jaar verzekerd. Daarnaast hoef je dan ook niet telkens opnieuw een reisverzekering af te sluiten, waardoor je ook geen nieuwe poliskosten betaalt.

3.      Wel of geen annuleringsverzekering?

Bij je reisverzekering kun je ook een annuleringsverzekering afsluiten. Ook hier kun je kiezen uit een kortlopende of een doorlopende variant. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je reis onverwachts niet doorgaat of als je eerder naar huis moet. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, een sterfgeval of het onverwachts kwijtraken van je baan. Na het boeken van je vakantie heb je meestal zeven dagen de tijd om de annuleringsverzekering af te sluiten.

Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Want als je een vakantie moet annuleren en geen annuleringsverzekering hebt, zijn alle gemaakte kosten voor bijvoorbeeld een hotel, appartement of vliegreis voor eigen rekening.

4.      Check wat al bij andere verzekeringen vergoed wordt

Sommige zaken die je bij je reisverzekering kunt meeverzekeren, heb je misschien al bij andere verzekeringen ondergebracht. Bijvoorbeeld geneeskundige kosten via je zorgverzekering of automobilistenhulp via je autoverzekering of pechhulpdienst. In dat geval heb je deze dekkingen niet nodig bij je reisverzekering.

5.      Vergelijk verschillende reisverzekeraars

Wanneer je een vakantie boekt bij een reisorganisatie of boekingssite, biedt deze organisatie vaak een reis- en annuleringsverzekering aan. Maar die verzekering is meestal niet specifiek op jouw vakantie afgestemd. Het gevolg is dat je vaak te veel premie betaalt. Maak daarom altijd een vergelijking van reisverzekeraars via een vergelijkingssite als Independer. Dan weet je zeker dat je een reisverzekering kiest die op jouw behoeften aansluit.