De vijf meest gestelde vragen over zorgverzekeringen in januari

Ben je overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? Dan heb je misschien nog wat vragen. Bij Independer komt een aantal vragen ieder jaar in januari terug. De belangrijkste vragen en antwoorden staan hieronder.

1. Kan ik nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen?

Heb je voor 1 januari je oude zorgverzekering  opgezegd? Dan kun je nog t/m 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2018. Belangrijk om niet te vergeten, want anders ben je onverzekerd. Dat is wettelijk strafbaar en kan een paar forse boetes opleveren.

 

2. Kan ik mijn zorgverzekering nog wijzigen?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je in januari nog wijzigingen doorgeven. Zo kun je je eigen risico nog verhogen of een aanvullende verzekering toevoegen of juist schrappen. Een overzicht van de verzekeraars waar dat kan vind je hier.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen als dit nog binnen de 14 dagen bedenktijd valt. Als je bijvoorbeeld op 27 december bent overgestapt en op 30 december je nieuwe zorgpolis hebt gekregen, dan heb je nog t/m 13 januari om van de bedenktijd gebruik te maken en een andere verzekeraar te zoeken.

 

3. De oude verzekeraar heeft nog premie afgeschreven; hoe krijg ik dat terug?

Als je net een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd, heeft zowel de oude als de nieuwe zorgverzekeraar misschien premie afgeschreven voor de maand januari. Vervelend, maar niets ernstigs. Je oude verzekeraar heeft de opdracht voor de incasso al een paar weken geleden naar de bank gestuurd. Als je opzegging binnenkomt nadat de incasso de deur uit is, kunnen ze dat niet meer terugdraaien. Nadat de opzegging verwerkt is, krijg je de premie automatisch teruggestort. 

 

Kun je het bedrag echt niet missen? Dan kun je de automatische incasso voor de premie van je oude zorgverzekering terugdraaien (storneren). Dat kan gemakkelijk via internetbankieren.

 

4. Wanneer krijg ik mijn zorgpolis en zorgpas?

Veel mensen regelen hun overstap pas aan het eind van het jaar. Dat zorgt voor grote drukte bij zorgverzekeraars. Daarom kan het iets langer duren voordat je je zorgpolis en zorgpas ontvangt.

 

5. Kan ik vanaf 1 januari gewoon naar de dokter?

Ook als je nog geen nieuwe zorgverzekering voor 2018 hebt afgesloten, kun je gewoon naar de huisarts of een andere specialist. Wanneer je pas in januari overstapt, gaat de nieuwe verzekering altijd per 1 januari in (terugwerkende kracht). Wel kan het zo zijn dat je de rekening zelf moet voorschieten. Die kun je later dan declareren bij je nieuwe verzekeraar.